PMTS skien.

PMTS skien = parallelskien:

Dat wil zeggen: direct leren skien met de ski’s parallel, volgens het PMTS skisystems direct parallelskiën.  De juiste bewegingen leren, die we willen leren. 

Scheelt veel tijd, later ergernis/teleurstellingen, is vele malen veiliger en geeft veel minder kans op (knie)blessures.

Kost ook veel minder kracht.

Let hierop.

pmts skiing

Deze erkenning is de enige garantie dat men ook echt pmts skien volgens deze parallelskiën techniek toepast.

Portes Du Ski is de enige skischool in Ned. met deze erkenning, pmts skien let hierop.
pmts skiing

 PMTS skien.

Parallelskiën (carven) met bochten maken, kan men  op twee manieren uitvoeren.

Door de ski’s:

                         A. gedraaid te worden.

                         B. te draaien.

Wij hebben voor A. gekozen , de ski’s draaien je. Dat is PMTS skiing.

De externe krachten gebruiken, zoals de zwaartekracht, wrijving, snelheid e.d. die op het lichaam inwerken en druk/kracht uitoefenen op de ski’s.  Met deze druk/krachten werken en niet tegen deze krachten. Hierbij staat het balans houden altijd centraal en niet het stabiel staan. Balans houden is iets wat we de hele dag van nature doen en van jongs af aan geleerd of geoefend hebben.

Dat doen we zonder na te denken.

De Harald Harb/PMTS-skisystems, pmts skiing toont aan, heeft bewezen, dat het niet nodig is de ploeg-methode toe te passen. 

Het kan zelfs slecht zijn voor het lichaam als je deze niet juist uitvoert. De ploegtechniek kan dan ook een negatieve invloed hebben op het moderne (parallel) skiën. Pmts skiing is een methode welke voldoet aan de moderne benadering van het skiën . Niet de ski’s draaien, maar je door de ski’s laten draaien.

Uitgaan van de mogelijkheden en motivatie van de cursist, zodat deze zich happy voelt. Hierdoor minder kans op het ontwikkelen van verkeerde bewegingen waardoor o.a. angst, blessures zouden kunnen ontstaan.

Pmts skien en de voorkeur,

Bij pmts skien geven we de voorkeur aan A. laten draaien.

Hier leggen we uit waarom er voor A.  de ski’s laten draaien en niet voor B. de ski’s draaien, is gekozen.

Waarom de benadering van het draaien van de ski’s (traditionele methode) niet nodig is en totaal verschillende bewegingen aanleert, maken we hier duidelijk..

Wij verklaren en onderbouwen waarom en hoe we pmts skiing en de paralleltechnieken toepassen. Het is niet voldoende om te zeggen dat men een methode volgt, maar het hoe en het waarom. Daar gaat het om. 

Spreekt de pmts skien benadering je aan, neem dan contact op om het zo te leren of te trainen.

Wil je als de besten skiën, maak dan de bewegingen welke de beste skiërs ook maken. Dat is dit het uitgangspunt. Zij zullen alleen sneller skiën en de bewegingen verfijnder uitvoeren. Ski fundamentals  die in elke situatie kan worden toegepast met verschillende accenten.

Géén hogere skitechnieken, wel verfijnen van de vaardigheden en bewegingen. Het uitgangspunt is, dat wat we trainen en leren een link heeft met het doel en dat is parallelskiën onder controle.

Het pmts skien is een benadering, met accent gewicht verplaatsingen , afhankelijk van de situatie en daardoor overal toepasbaar en het kanten van de ski’s. Dezelfde basisbewegingen en vaardigheden toepassen, welke ook de wereldwedstrijdtop toepast.

 • Een snelle, stabiele en kracht sparende skitechniek, zowel op als buiten de piste.
 • Een perfect onderbouwde skimethode, waardoor er geen misverstanden kunnen ontstaan.
 • Geschikt voor iedereen, jong en oud.
 • Het zijn de ski’s die de bocht maken.
 • De voeten zijn de basis van het bewegen. De enkel.
 • Alle bewegingen zijn nauwkeurig en efficiënt.
 • Balans houden staat centraal. Dit wordt gedaan door simpele, subtiele en verfijnde bewegingen te maken.skihouding in balans

Wat zijn de basisbewegingen bij PMTS skien.

Primair:

foottwstDoriflexion plantarflexion
 1. inversie/eversie van de voet. (het draaien van de voet naar binnen of naar buiten) Kleine teen.
 2. plantar/dorsaal flexie van de voet. For- after-balans ( voet omlaag of omhoog bewegen in het enkelgewricht)
 3. buigen en strekken van de benen. (enkel-,knie- en heupgewricht)

Secondair:

 1. tegen balans ( zo het vallen voorkomen)
 2. tegenactie. ( draaien van het bovenlichaam in tegengestelde richting van de ski’s)
 3. stokinzet.
 4. enz. enz. enz.

Parallelskiën

Wat kan er met PMTS skien?

Stilstaan, stoppen en snelheid onder controle hebben en houden.

Stoppen door een bocht te maken en dwars op de helling staan, is gecontroleerd stoppen of remmen.  Zo is eenvoudig de snelheid onder controle te houden. Ook kan men na het stoppen ontspannen op de helling staan. Met een ploegstop is dit haast onmogelijk. Via parallelbochten de snelheid onder controle houden, is zonder angst lekker ontspannen genieten en geen aanslagen op de kniegewrichten.

Portes Du Ski is in Nederland en Europa de enige gecertificeerde PMTS skischool waar pmts skien principes worden toegepast en waar alle skileraren een pmts-skilerarenrcertificaat bezitten.

Ga dan naar  Portes Du Ski met de rollerskibaan te Ridderkerk.

‘Maak optimaal gebruik van je materiaal’

Goed materiaal kan een grote bijdrage leveren aan de verbetering van je skitechniek. Naast verstand van skiën heeft Portes Du Ski ook zeer veel verstand van skimateriaal en kan je goed adviseren welke skischoenen, ski’s en stokken voor jou het beste geschikt zijn. Ook voor de perfecte afstelling van de ski en skischoen ben je bij Portes Du Ski aan het juiste adres.

‘Hard skiën en volledige controle houden

Hard skiën is niet moeilijk, de zwaartekracht heeft daar de grootste invloed op. Echter … wanneer je de pisteregels van de FIS in acht neemt behoor je ten alle tijde de controle over je ski’s te behouden. De combinatie van snelheid en volledige controle is eigenlijk alleen mogelijk wanneer je een goed geoefende skiër bent. Portes Du Ski nodigt je graag uit om jouw grenzen te komen verleggen zodat je het komende seizoen goed gecontroleerd de piste af kunt. 

Direct parallelskiën vanaf les één? 

Bij Portes Du Ski leer je hoe dat te doen.

Direct parallel leren skiën vanaf de eerste les, dat doe je bij Portes Du Ski volgens de PMTS methode van Harald Harb. Wat bij anderen niet kan , kan hier wel.

Optimaal presteren naar ieders kunnen, dat is waar de instructeurs van Portes Du Ski zich vol voor inzetten. Niets geforceerd maar ze verwachten  dat je komt om iets te leren en hier ook echt voor wilt gaan. Samen met de instructeur het (voor jou) beste resultaat boeken als goede voorbereiding van een mooie wintersportvakantie.

Parallel skiën vergt minder kracht en is minder belastend voor de heupen en knieën. Doordat de benen niet naar binnen staan gedraaid, behoud je de natuurlijke stand van het lichaam en wordt er minder druk uitgeoefend op de gewrichten.

Je herkent ze vast wel: de wintersporters die heel sierlijk en strak parallel van de piste komen. Het ziet er zo makkelijk uit, alsof het ze totaal geen moeite kost. Het kost ze wel degelijk enige moeite maar het is puur techniek, deze techniek kun je leren bij Portes Du Ski. Misschien ben jij volgend seizoen wel die skiër die strak parallel die bochten maakt. Maak snel een afspraak met Portes Du Ski

PMTS Skisystems

Skileraar.

PMTS gecertificeerd skileraar worden?

Hier kan je ook de opleiding PMTS-skileraar volgen. Ideaal voor de onafhankelijke/zelfstandige skileraar, die zijn/haar cursisten iets anders wil aanbieden als het conventionele en de cursisten op een hoger skiniveau wil brengen. Deze opleiding wordt in overleg met de kandidaten gegeven. Belangstelling neem dan contact op.

Meer over de PMTS benadering willen weten, meld je dan aan voor een  workshop. Deze kan in onderling overleg georganiseerd worden.

Nieuwsbrief