PMTS skien

PMTS skien.

De PMTS-skitechniek in detail.

“Het Primary Movement Teaching System is een nieuwe benadering voor het oefenen van skibewegingen.

De PMTS is een volledig ontwikkeld en getest programma.

Het is een holistisch systeem dat is ontworpen om de student in een actieve, bijdragende en geïnformeerde rol te betrekken. Het systeem is evenzeer toepasbaar en effectief voor beginners, gevorderde skiërs en experts die zich willen verbeteren.

De bewegingen die in de PMTS worden aangeleerd, vormen de basis voor een efficiënte skitechniek die ook wordt gebruikt tijdens wedstrijden, hobbels of buiten de piste.

Vanaf het beginnersniveau.

De PMTS is het eerste systeem dat effectief gebruik maakt van de generatie parabolische/getailleerde/carve ski’s. Vanaf het beginnersniveau leert het systeem bewegingen die het evenwicht ontwikkelen. Studenten leren de ski te gebruiken als hulpmiddel voor het glijden.

De aangeleerde bewegingen geven leerlingen controle over hun ski’s door de kanten in een groot aantal toepassingen te gebruiken. Draaien, controle en balans worden geïntroduceerd met dezelfde basisbewegingen die door ervaren skiërs worden gebruikt.

Ski’s worden in de praktijk een belangrijke partner. Studenten leren te vertrouwen op hun ski’s in plaats van op hun eigen kracht en energie om bochten te maken.

Basisbewegingen.

De PMTS™ benadrukt een reeks fundamentele en geavanceerde bewegingen. Bewegingen die fundamenteel zijn bij het skiën worden eerst geleerd, en uit deze basisbewegingen ontwikkelen zich daaropvolgende bewegingen. Er wordt geen beweging aangeleerd die later in de voortgang zal worden verlaten of tegengesproken.

PMTS™ is biomechanisch nauwkeurig, gebaseerd op hoe het lichaam is gebouwd en beweegt. Er moet aan worden herinnerd dat dit systeem op zichzelf compleet is en onafhankelijk van anderen. Het opnemen van onnauwkeurige terminologie of manoeuvres uit andere systemen zal de effectiviteit ervan aantasten.

Creatie en integratie.

De PMTS™ werd ontwikkeld en verfijnd in de seizoenen 1995 en 1996, en werd voor het eerst gepubliceerd in de herfst van 1997 in het boek: “Iedereen kan een deskundige skiër zijn”.

Het werd ontwikkeld op basis van de analyse van biomechanica en observatie van programma’s voor het uitlijnen van skiërs.

Harb Ski Systems heeft een geïntegreerd evaluatieprogramma voor de uitlijning van skiërs op de sneeuw ontwikkeld en dit voor alle skiërs beschikbaar gesteld.

Door het proces van het aanpassen van de uitrusting (schoenen en ski’s) om de anatomische afwijkingen van skiërs aan te pakken, ontstond het begrip van beweging en verfijning die is belichaamd in de PMTS™. Skiërs profiteren van uitlijningsprogramma’s en bereiken daardoor “Accelerated Skier Performance”.

Uitlijning en kinetische keten.

Al vroeg in de ontwikkeling van het balansbeoordelingsprogramma op sneeuw werd het duidelijk dat de meerderheid van de skiërs adaptieve bewegingen gebruikte alleen maar om het evenwicht te bewaren, in plaats van vanuit een solide, evenwichtige houding te werken.

Wanneer een kleine verandering in uitlijning of schoenhoek werd toegepast, werd het hele lichaam beïnvloed. Het resultaat werd gekenmerkt door vrijheid en bewegingsgemak. Dit demonstreerde de effectiviteit van de kinetische keten (de samenstelling van lichaamssegmenten) in balans en beweging.

Een kleine beweging in de voet kan andere delen van het lichaam aanzienlijk beïnvloeden. De PMTS™ legt daarom de nadruk op bewegingen die beginnen bij de voeten: de basis van de kinetische keten bij het skiën.

Positieve resultaten bij concurrenten en recreatieve skiërs hebben deze aanpak gevalideerd. In een reeks bewegingen worden de bewegingen die beginnen vanaf de basis (vanaf de voeten) de “eerste bewegingen” of “primairen” genoemd.

Optimalisatie van de balans.

In een poging om de balans en het gemak van skiën te optimaliseren, is het effectiever om de kleine spieren aan de basis van de kinetische keten te gebruiken dan het initiëren van beweging met grotere spieren hogerop in de keten. Op dezelfde manier worden de minimale inspanningen die nodig zijn om de ski’s onder controle te houden, verkregen met een correcte uitlijning.

De vraag rijst dan: wat komt eerst: efficiënte bewegingen met kleine spieren, of een correcte uitlijning? Het antwoord is dat efficiënte bewegingen met kleine spieren de eerste prioriteit hebben.

Efficiënte bewegingen die beginnen aan de basis van de kinetische keten optimaliseren de balans en minimaliseren de effecten van een niet-ideale uitlijning.

Inefficiënte bewegingen zullen de verkeerde uitlijning alleen maar verergeren en kunnen onbalans en verkeerde uitlijning veroorzaken bij anderszins goed uitgelijnde skiërs.

Deze reactie wordt ten volle gewaardeerd door de studie van biomechanica, de wetenschap van beweging, prestatie en menselijk functioneren.

Het is eenvoudigweg de studie van effectieve beweging op een praktische manier. Afhankelijk van uw ervaring kan het begrijpen en toepassen van de skibewegingen van PMTS vreemd lijken. Eenmaal geleerd en begrepen, wordt de effectiviteit van de bewegingen en het gebruik ervan duidelijker.

Doelen.

Eén van de doelstellingen van dit systeem is het minimaliseren van de energie die nodig is om te skiën.

Efficiëntie wordt gedefinieerd door het produceren van een gewenste beweging met minimale inspanning, terwijl het verspillen van tijd en energie bij het leren skiën tot een minimum wordt beperkt. PMTS™ versnelt de leercurve door bewegingen aan te leren die direct naar parallel leiden, en door onnodige bewegingen te vermijden die skiërs op leerplateaus achterlaten.

De PMTS™️-techniek elimineert drie stappen op weg naar parallel: de sneeuwploeg, de sneeuwploegbocht en de elementaire bocht.

Wat zelfs nog belangrijker is, is dat de bewegingen die in eerste instantie op korte ski’s worden aangeleerd, de leerling voorbereiden op langere ski’s, steiler terrein en verschillende sneeuwomstandigheden.

Voordelen.

De techniek beperkt skiërs niet tot vlak terrein en korte ski’s, maar bereidt ze voor op parallel skiën over de hele berg. De efficiëntie van de beweging en het begrijpelijke gemak dat inherent is aan dit systeem zorgen ervoor dat skiërs snel, veilig en gemakkelijk het expert-niveau kunnen bereiken.

Leer deze techniek bij Portes Du Ski om jezelf onder te dompelen in een sfeer met skiërs met dezelfde gemoedstoestand als jij, wil je dat? Het idee voor ons bij Portes Du Ski, is dat je alleen voor jezelf zorgt, en we hebben een concept gecreëerd dat alles samenbrengt wat je nodig hebt voor je vooruitgang.

PMTS skien.

PMTS skien = parallelskien:

Dat wil zeggen: direct leren skien met de ski’s parallel, volgens het PMTS skisystems direct parallelskiën.  De juiste bewegingen leren, die we willen leren. 

Scheelt veel tijd, later ergernis/teleurstellingen, is vele malen veiliger en geeft veel minder kans op (knie)blessures.

Kost ook veel minder kracht.

Let hierop.

pmts skiing

Deze erkenning is de enige garantie dat men ook echt pmts skien volgens deze parallelskiën techniek toepast.

Portes Du Ski is de enige skischool in Ned. met deze erkenning, pmts skien let hierop.
pmts skiing

 PMTS skien.

Parallelskiën (carven) met bochten maken, kan men  op twee manieren uitvoeren.

Door de ski’s:

                         A. gedraaid te worden.

                         B. te draaien.

Wij hebben voor A. gekozen , de ski’s draaien je. Dat is PMTS skiing.

De externe krachten gebruiken, zoals de zwaartekracht, wrijving, snelheid e.d. die op het lichaam inwerken en druk/kracht uitoefenen op de ski’s.  Met deze druk/krachten werken en niet tegen deze krachten. Hierbij staat het balans houden altijd centraal en niet het stabiel staan. Balans houden is iets wat we de hele dag van nature doen en van jongs af aan geleerd of geoefend hebben.

Dat doen we zonder na te denken.

De Harald Harb/PMTS-skisystems, pmts skiing toont aan, heeft bewezen, dat het niet nodig is de ploeg-methode toe te passen. 

Het kan zelfs slecht zijn voor het lichaam als je deze niet juist uitvoert. De ploegtechniek kan dan ook een negatieve invloed hebben op het moderne (parallel) skiën. Pmts skiing is een methode welke voldoet aan de moderne benadering van het skiën . Niet de ski’s draaien, maar je door de ski’s laten draaien.

Uitgaan van de mogelijkheden en motivatie van de cursist, zodat deze zich happy voelt. Hierdoor minder kans op het ontwikkelen van verkeerde bewegingen waardoor o.a. angst, blessures zouden kunnen ontstaan.

Pmts skien en de voorkeur,

Bij pmts skien geven we de voorkeur aan A. laten draaien.

Hier leggen we uit waarom er voor A.  de ski’s laten draaien en niet voor B. de ski’s draaien, is gekozen.

Waarom de benadering van het draaien van de ski’s (traditionele methode) niet nodig is en totaal verschillende bewegingen aanleert, maken we hier duidelijk..

Wij verklaren en onderbouwen waarom en hoe we pmts skiing en de paralleltechnieken toepassen. Het is niet voldoende om te zeggen dat men een methode volgt, maar het hoe en het waarom. Daar gaat het om. 

Spreekt de pmts skien benadering je aan, neem dan contact op om het zo te leren of te trainen.

Wil je als de besten skiën, maak dan de bewegingen welke de beste skiërs ook maken. Dat is dit het uitgangspunt. Zij zullen alleen sneller skiën en de bewegingen verfijnder uitvoeren. Ski fundamentals  die in elke situatie kan worden toegepast met verschillende accenten.

Géén hogere skitechnieken, wel verfijnen van de vaardigheden en bewegingen. Het uitgangspunt is, dat wat we trainen en leren een link heeft met het doel en dat is parallelskiën onder controle.

Het pmts skien is een benadering, met accent gewicht verplaatsingen , afhankelijk van de situatie en daardoor overal toepasbaar en het kanten van de ski’s. Dezelfde basisbewegingen en vaardigheden toepassen, welke ook de wereldwedstrijdtop toepast.

 • Een snelle, stabiele en kracht sparende skitechniek, zowel op als buiten de piste.
 • Een perfect onderbouwde skimethode, waardoor er geen misverstanden kunnen ontstaan.
 • Geschikt voor iedereen, jong en oud.
 • Het zijn de ski’s die de bocht maken.
 • De voeten zijn de basis van het bewegen. De enkel.
 • Alle bewegingen zijn nauwkeurig en efficiënt.
 • Balans houden staat centraal. Dit wordt gedaan door simpele, subtiele en verfijnde bewegingen te maken.skihouding in balans

Wat zijn de basisbewegingen bij PMTS skien.

Primair:

foottwstDoriflexion-plantarflexion
 1. inversie/eversie van de voet. (het draaien van de voet naar binnen of naar buiten) Kleine teen.
 2. plantar/dorsaal flexie van de voet. For- after-balans ( voet omlaag of omhoog bewegen in het enkelgewricht)
 3. buigen en strekken van de benen. (enkel-,knie- en heupgewricht)

Secondair:

 1. tegen balans ( zo het vallen voorkomen)
 2. tegenactie. ( draaien van het bovenlichaam in tegengestelde richting van de ski’s)
 3. stokken gebruik.
 4. enz. enz. enz.

Parallelskiën

Wat kan er met PMTS skiën?

Stilstaan, stoppen en snelheid onder controle hebben en houden.

Stoppen door een bocht te maken en dwars op de helling staan, is gecontroleerd stoppen of remmen.  Zo is eenvoudig de snelheid onder controle te houden. Ook kan men na het stoppen ontspannen op de helling staan. Met een ploegstop is dit haast onmogelijk. Via parallelbochten de snelheid onder controle houden, is zonder angst lekker ontspannen genieten en geen aanslagen op de kniegewrichten.

Portes Du Ski is in Nederland en Europa de enige gecertificeerde PMTS skischool waar pmts skiën principes worden toegepast en waar alle skileraren een pmts-skilerarenrcertificaat bezitten.

Ga dan naar  Portes Du Ski met de rollerskibaan te Ridderkerk.

‘Maak optimaal gebruik van je materiaal’

Goed materiaal kan een grote bijdrage leveren aan de verbetering van je skitechniek. Naast verstand van skiën heeft Portes Du Ski ook zeer veel verstand van skimateriaal en kan je goed adviseren welke skischoenen, ski’s en stokken voor jou het beste geschikt zijn. Ook voor de perfecte afstelling van de ski en skischoen ben je bij Portes Du Ski aan het juiste adres.

‘Hard skiën en volledige controle houden

Hard skiën is niet moeilijk, de zwaartekracht heeft daar de grootste invloed op. Echter … wanneer je de piste-regels van de FIS in acht neemt behoor je ten alle tijde de controle over je ski’s te behouden. De combinatie van snelheid en volledige controle is eigenlijk alleen mogelijk wanneer je een goed geoefende skiër bent. Portes Du Ski nodigt je graag uit om jouw grenzen te komen verleggen zodat je het komende seizoen goed gecontroleerd de piste af kunt. 

Direct parallelskiën vanaf les één? 

Bij Portes Du Ski leer je hoe dat te doen.

Direct parallel leren skiën vanaf de eerste les, dat doe je bij Portes Du Ski volgens de PMTS methode van Harald Harb. Wat bij anderen niet kan , kan hier wel.

Optimaal presteren naar ieders kunnen, dat is waar de instructeurs van Portes Du Ski zich vol voor inzetten. Niets geforceerd maar ze verwachten  dat je komt om iets te leren en hier ook echt voor wilt gaan. Samen met de instructeur het (voor jou) beste resultaat boeken als goede voorbereiding van een mooie wintersportvakantie.

Parallel skiën vergt minder kracht en is minder belastend voor de heupen en knieën. Doordat de benen niet naar binnen staan gedraaid, behoud je de natuurlijke stand van het lichaam en wordt er minder druk uitgeoefend op de gewrichten.

Je herkent ze vast wel: de wintersporters die heel sierlijk en strak parallel van de piste komen. Het ziet er zo makkelijk uit, alsof het ze totaal geen moeite kost. Het kost ze wel degelijk enige moeite maar het is puur techniek, deze techniek kun je leren bij Portes Du Ski. Misschien ben jij volgend seizoen wel die skiër die strak parallel die bochten maakt. Maak snel een afspraak met Portes Du Ski

PMTS Skisystems

Scroll naar boven