Parallelskiën.

Parallelskiën of carven  is wat we allemaal graag willen leren of trainen bij het skiën. 

Bedenk echter, dat er wel 2 hoofd principes zijn om parallel te skiën.

Deze verschillen duidelijk flink van elkaar.

  1. De ene is draaien met spierkracht tegen de externe krachten in en de andere is gebruikmaken van de externe krachten. Bij spierkracht skiën is snelheid een noodzakelijk onderdeel. Wordt bij de traditionele (vaak Oostenrijkse) methode toegepast.
  2. De “moderne” methodes maken gebruik van externe krachten en de vorm van de ski’s, waardoor snelheid en kracht van ondergeschikt belang zijn.

Daarom is het niet voldoende als er gezegd wordt, hier leren of trainen we parallelskiën. Er zal dan ook verteld of gezegd moeten worden welke techniek/benadering van het parallelskiën er wordt toegepast. Helaas wordt dit niet gedaan.

Hier de link naar het Oostenrijkse wienerskimodel.  Deze legt het heel goed uit hoe er gebruik gemaakt kan worden van de vorm van de ski en de krachten.

Daarom hier de uitleg door Portes Du Ski, hoe dit bereikt zou kunnen worden en welke bewegingen de basisbewegingen voor parallelskiën kunnen zijn. Deze basisbewegingen zullen dan ook bij elke training of skiles aanwezig moeten zijn.

Als je altijd hetzelfde doet, kun je verwachten dat je ook altijd dezelfde resultaten zult behalen. Wil je meer resultaat uit je skiën halen, dan is het tijd om dingen anders te gaan doen en je skitechniek onder de loep te nemen. 

Je kunt dit helemaal zelf alleen gaan doen…

OF

Kom naar Portes Du Ski. Daar kunnen ze je verder helpen.pmtsskitechniek

Verder blijft het zoals altijd een kwestie van hard werken en doorzettingsvermogen hebben om aan de slag te gaan om je skitechniek te verbeteren om positieve resultaten te behalen.

Dan is de sneeuwploegtechniek zoals deze nu vaak geleerd en getraind wordt totaal  overbodig.  Het geeft zelfs een totaal verkeerd bewegingsbeeld. 

Want de basisbewegingen, (ski’s kanten, ski’s platleggen met de voeten en gewichtverplaatsen), voor het parallelskiën worden vaak bij de ploegtechniek niet gemaakt. Het gaat om mooie ronde bochten maken. 

De ervaring leert dat de meesten die de PMTS benadering eenmaal hebben ervaren niets anders meer willen.

De methode waarmee er 10 keer sneller en 10 keer beter het parallelskiën kan worden toegepast.

Deze benadering van deze parallel-skitechniek, welke ook internationaal zoals in Amerika, Canada, Australië, New Zeeland, Japan, enkele franse skischolen e.d. wordt toegepast, kost veel minder kracht en gaat uit van voor het lichaam bekende bewegingen. De stand van de ski’s is hierbij van ondergeschikt belang.

Als we een sport willen leren, dan beginnen we bij de basisbewegingen van die sport en zullen deze bewegingen tijdens elke training of les gemaakt moeten worden. 

Spreekt deze uitleg of benadering je aan en wil je parallelskiën zonder veel kracht te gebruiken, ga dan naar Portes Du Ski. Dit is de enige skischool in Nederland waar deze internationaal bekende benadering, wordt toegepast. Hier is deze kennis en jarenlange ervaring aanwezig.  Prijzen Contact 

blankblank

Wat is parallelskiën?

De meesten noemen parallelskiën nu nog carven, maar toch is het  gewoon skiën met de ski’s parallel naast/boven elkaar waarbij beide ski’s onder gelijke hoek op de sneeuw of ondergrond staan.

Carven is echter slechts een van de vele bewegingen welke we bij het skiën met de ski’s parallel kunnen toepassen.

Daarom kijk eens naar de ski’s, zijn deze uit elkaar of boven elkaar?

Ze zijn boven elkaar en vervolgens niet breed uit elkaar. Kijk maar naar de benen, deze zijn bij elkaar. De ene ski raakt haast de knie, terwijl dit tijdens een brede stand ook wel ploegskistand (pizapunt) niet kan.

Bij het parallelskiën zijn echter wel grote verschillen in de technische uitvoering/benadering.

Lees hier over verder welke keuze Portes Du Ski heeft gemaakt en waarom deze bewuste keuze gemaakt is.

Bij Portes Du Ski leren en trainen we in alle facetten te skiën. Waarbij de basisbewegingen, die we overal steeds moeten maken, centraal staan.

Over de omschrijving van parallelskiën in de skiles is iedereen het eens.

Alleen zijn er grote verschillen hoe de ski’s op gelijke kanten te krijgen of te zetten.

blank

 Bij het parallelskiën zijn grote verschillen in de uitvoering .

A.  geven van druk. (krachtzetten/duwen op de ski of tegen de sneeuw) Tegen externe krachten (o.a. zwaarte kracht, wrijving) werken.

B. eraf halen van druk en druk krijgen. (Been buigen ontspannen) De sneeuw duwt tegen de ski. Met externe krachten werken.

Dit zijn de grote kern verschillen.

blank

Je kan het vergelijken met een weegschaal.

Je kan een schaal laten zakken door er meer gewicht op te leggen. (Duwen op of tegen de ski)

Maar je kunt hem ook laten zakken door bij de ander gewicht af te halen. (Been ontspannen en gewicht verplaatsen. Druk er afhalen ontspannen)

Door een been te heffen/ontspannen komt er intussen meer gewicht op het andere been. Dit doen we ook tijdens het lopen of wandelen. Dus een bekende beweging voor het lichaam.

Voor dit laatste, werken met de externe krachten, hebben wij binnen de PMTS de voorkeur. Niet wegduwen maar geduwd worden.

Dit kost veel minder kracht. Ook is het voor het lichaam een vertrouwde beweging.

blank

 

Vroeger.

Dit is het parallelskiën zoals men het vroeger deed. Toen de ski’s van hout en skischoenen van leer waren. Soms zie je deze techniek nog. Hierbij hielden we  de ski’s en de skischoenen tegen elkaar.

Zo skiede men vroeger parallel.

blank

Zo leren we het nu.

blank

blank

De misverstanden rond het parallelskiën. (Carven)

Wat wordt er zo heel vaak gezegd:

Het is niet direct vanaf het begin te leren.

Sportieve mensen zouden dit kunnen doen.

Alleen met snelheid toe te passen. Ski’s moeten aaneengesloten zijn.

De ski’s moeten ver breed staan.

Is alleen geschikt voor gevorderde of vergevorderde skiërs.

Al deze stellingen rond parallelskiën kloppen niet en zijn onjuist.

 Iedereen vanaf de eerste les, skiën met de ski’s parallel kan leren.

Maar alles valt en staat met de juiste houdingen op de ski’s en vervolgens welke weg wil of kan de skischool of de skileraar bewandelen.

blankskihouding in balans

Zo is het nu en zo was het vroeger. Het verschil zit het in het materiaal.

Enkels gebogen= knieën naar voren, heupen boven de enkels en handen voor het lichaam. Haaks op de ski’s staan is op een schuin vlak niet loodrecht.

blankblank

Doordat we op een schuin vlak staan komen er andere krachten op de voeten te staan.

blank

Bij het bochten maken of van richting veranderen wordt er steeds van kanten gewisseld op een schuin vlak.

De plaats van het zwaarte punt (com) en de heupen spelen hierbij een belangrijke rol.

PMTS = Primary Movements Teaching Systems  = skiën zonder veel kracht te gebruiken.

Direct parallelskiën op een natuurlijke manier, door gebruik te maken van dagelijkse bewegingen, daarom geen houdingen of standjes leren, maar bewegen op en met de ski’s.

De natuurkundige wetten van Newton gebruiken. Een lichaam in beweging volgt een rechtlijnige lijn. Via een externe kracht kan daarin verandering worden aangebracht.

Richting verandering.

Daarom geen hoog of laag bewegingen maken met de heupen, dat doen we ook niet bij het wandelen.

Benen bij elkaar bij het skiën.

Waarom deze aandacht voor een smalle stand? Daarmee bedoel ik benen bij elkaar, zoals de meeste skileraren, meeste skischolen jaren lang met succes  de skiërs in een brede stand hebben leren skiën? ( Het wordt gelukkig nu minder gedaan in het nieuwe Oostenrijkse skileerplan)

De oorzaak ligt onder andere in het kijken naar en interpreteren van de skihoudingen van grote skiërs, zoals World Cup racers, wanneer ze met grote snelheid bochten maken.

Het eerste wat opvalt is dat het ski-spoor breed is. Als je echter goed naar hun houdingen kijkt, kan je stellen dat ze skiën met de voeten boven elkaar, maar met de benen relatief dichtbij elkaar. Dit is niet zo tegenstrijdig als het lijkt.

Er is een verschil tussen uit elkaar en boven elkaar. Er wordt op een schuin vlak gestaan. Dan kan er alleen breed (uit elkaar) gestaan worden als er parallel aan de vallijn, we dus recht naar beneden, glijden. Maar bij parallelskiën worden bochten gemaakt waardoor we schuin de helling afgaan en dus niet parallel aan de vallijn skiën.

Ook kan er gesteld worden dat deze benadering slechts een enkel onderdeel is van het skiën. Dus ook het parallelskiën.

Zo kan er ook geleerd worden om te stoppen. Maar dan door dwars op de helling te staan.

Lees verder.

pmtsskitechniek

Direct parallelskien zonder pizapunt of sneeuwploeg.

 
Nieuwsbrief

%d bloggers liken dit:
Geverifieerd door MonsterInsights