Skionderhoud.

Skionderhoud bij het skien verhoogt het skiplezier.

Door goed skionderhoud, het waxen en slijpen van de ski’s zal de ski makkelijker glijden en een betere grip hebben in de sneeuw.

skionderhoud geeft meer glijplezier.

 Staalkanten slijpen bij skionderhoud.

De staalkanten van je ski’s zorgen voor houvast op de helling en een goede sturing. Sneeuw (vooral harde sneeuw) maakt de kanten snel bot. Al na twee weken wintersport is er van de oorspronkelijke scherpte soms nog maar 40% over! Dit geeft op wat hardere piste een onzeker gevoel. Voor het carven zijn scherpe staalkanten en slijpen onontbeerlijk. Al hoewel het mogelijk is om zelf, met het juiste materiaal, te slijpen, raden we je aan om dit bij ons  te doen. Dan weet je zeker dat je je ski’s net zo terugkrijgt als toen je ze  aanschafte.

 Ski’s  waxen

Als je staalkanten weer lekker scherp zijn, brengen we een goede waxlaag aan. Het in de was zetten van ski’s vormt een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Dat een goede waxbehandeling loont, merk je direct op de piste: de ski’s glijden beter en draaien lichter.

Ski-onderhoud zelf doen of door ons?

De ski’s kunnen vanaf 3 april op de maandagavond t/m de donderdagavond tussen 19.00 & 21.00 uur gebracht worden. Ophalen kan dan besproken worden.

Het moge duidelijk zijn: een grote onderhoudsbeurt (door ons) doet wonderen, zeker als de ski’s in slechte staat verkeren. Maar let op : ondeskundige behandeling kan je ski’s flink beschadigen! Wees daarom alert bij hele goedkope aanbiedingen voor onderhoud.

Pas op in de sneeuwlanden. Soms neemt men dan een grove slijpband, waarmee men alle beschadigingen wegwerkt. Daarna gaat de ski door een waxmachine. De onderkant ziet er dan op het eerste gezicht weer prima uit.

Echter, al na een uurtje skiën merk je dat de eerste zo lekker draaiende ski’s niet meer vooruit te krijgen zijn. Draai je ze om dan zul je een grijze onderkant zien, waarop kleine kunststof haartjes zitten. Deze zijn ontstaan door het te grof slijpen. Het enige dat er dan opzit, is de ski’s weer weg te brengen naar een andere sportzaak die het beter doet. Anders moet je zelf een paar uur met een schraapstaal de ‘haartjes’ eraf proberen te krijgen. Of zelf de ski’s waxen.

Zelf waxen is ook te adviseren als er veel natte of zachte sneeuw is. Dan wordt de wax als het ware uit het belag gezogen. De wax moet in het belag zitten en niet er op.

bootfitten