rollerskibaan
pmtsskitechniek

skischoenen

skischoenen De skischoenen.

De skischoenen aanpassen  aan de voeten, wat voor effect heeft dat op de skitechniek.

Goed zittende skischoenen geven meer skigevoel en daardoor meer skiplezier.

Een goed aangesloten skischoen voorkomt pijnlijke voeten tijdens het skiën.Veel skiërs realiseren zich nooit dat elke schoen anders is en dat elke schoen anders skiet. De echte sleutel tot succes is om je laars zo dicht mogelijk bij je been, voet en lichaam te laten passen. Skiërs denken dat het passen van skischoenen is om skischoenen comfortabel te maken. Dit is niet het antwoord. Comfort moet prestatiewijzigingen omvatten. Als je dat niet meetelt bij het passen van schoenen, ski je niet goed. Als je voeten goed aanvoelen, maar je schoenhoeken voor je been zijn helemaal verkeerd, dan ski je niet goed. We hebben de kennis, we hebben de uitgebreide tools en we ontwerpen onze eigen bootonderdelen om de wijzigingen aan te brengen die je nodig hebt om alles aan je laarzen te optimaliseren. Waarom compromissen sluiten, waarom genoegen nemen met minder, uw skiplezier maximaliseren en tegelijkertijd uw vaardigheden verbeteren.

Jasper is een PMTS gecertificeerde bootfitter en kan je heel goed helpen zodat er meer skiplezier ontstaat.

de winkel

Lees verder voor meer info over bootfitten.

Waarom bootfitten?

Enthousiaste skiërs geven veel geld uit aan de aanschaf van ski’s, lessen, coaching en campen. Wordt er hierdoor beter of sneller geskied?

Hoe kan een sneeuwvakantie door een niet goed zittende skischoen minder plezierig worden.

Soms moeten stoppen van wegen pijnlijke voeten.

Maar, er is een oplossing.

Bootfitten, alignment en aanpassen.

Een compleet alignement programma heeft een flinke invloed op de bewegingsmogelijkheden van een skiër op de ski’s. Het zijn de banden van een auto en die het verschil maken in een sneeuwstorm. Dus het zijn de schoenen die het verschil maken bij een wedstrijdskiër of skiër(ster).

Enkele coaches zijn getraind in het zien wat er gedaan moet worden. Enkele coaches herkennen het verschil tussen technische en alignement problemen. Echter het herkennen van alignement kan geleerd, getraind worden door coaches, maar slechts enkele hebben dit gedaan.

Waar is dit op gebaseerd? Ik zie de resultaten van een slechte alignement elke dag op de skibaan en als ik naar beelden kijk. Te grote maat schoenen is het meest voorkomende. Wordt vaak gedaan om geen drukpunten te voelen. Te slappe schoenen belemmert de uitvoering van een juiste techniek. Liever te stug als te slap.

Wat is er nodig voor een optimale set up, bootfitten bij een skiër?

Het begint bij de aanschaf van de skischoenen.  Niemand is hetzelfde. Er zijn daarom ook individuele verschillen waar rekening mee gehouden zal moeten worden.

Meten doet weten.
De juiste pasvorm is belangrijk. Vaak worden er schoenen gekocht welke te groot zijn. Waardoor er te veel ruimte is tussen de voet en de skischoen.

Het zoeken van de juiste skischoenen kost tijd. Ook de stijfheid van de schoen is belangrijk een te slappe schoen geeft te weinig steun.

De stijfheid welke nodig is wordt o.a. bepaald door het lichaamsgewicht en de geoefendheid.

Juiste maat.

De skischoen moet de juiste maat hebben. Uit ervaring weet ik dat de meeste mensen een skischoen te groot aanschaffen. Beter te klein als te groot. Een skischoen groter maken is eenvoudiger als kleiner maken. Een skischoen zal goed aangesloten moeten zitten rond de voet.
Zooltje.

Het voetbed is hierbij het meest belangrijke.

Omdat geen enkele voet hetzelfde is zal deze daarom ook aangemeten moeten worden. Zo kan deze zorg dragen dat elke beweging wordt gevoeld en wordt door gegeven.

Uitlijnen en bootfitten.

Een slechte uitlijning zoals hier te zien is bij deze “A” frame kan ontstaan door een onjuiste schacht voering van de skischoen of een voet probleem of het verkeerd uitlijnen van de skischoen.

Al deze zaken bij elkaar hebben invloed op het ontwikkelen van het juiste kanten gevoel. Het agressief kanten geeft onmiddellijk het gevoel van sterk kanten, maar het staat niet voor een betere ski- of bocht ontwikkeling.

Enig kantelen is de finishing touch. Dit kan zeer ongecompliceerd lijken voor veel bootfitters, maar is het niet. Er zijn zoals je kunt lezen veel factoren welke het uiteindelijke kanten van de zool en de ski beïnvloeden. De eindpositie wordt meestal bereikt door een combinatie van inzicht, skischoen ontwerp, vorm van het scheenbeen en de lengte van het been.
Conclusie.

Er worden vele €’s uitgegeven aan kampen, waxen, tuning, ski’s, kleding en coaches, maar dit zal er nooit voor zorgen dat het beoogde doel bereikt wordt. Omdat de apparatuur (de skischoen) verkeerd is.

Een skiër of racer kan pas optimaal bewegen of presteren als er geen beperkingen zijn door de skischoen en de stand van de skischoen op de ski.

Zijn er geen beperkingen dan kan er gericht gecorrigeerd worden door training, techniek verbetering en coaching.

ultracamsoleplate, ski, skibaan skischoenalign1_sm

Voor het kopen van de juiste skischoen kan Portes Du Ski het juiste adres zijn. Vooraf een afspraak maken kan te moeten wachten voorkomen. Persoonlijke aandacht heeft hier de voorkeur.

Het kopen.

Hier een overzicht van de met zorg gekozen selectie skischoenen. Andere modellen en enkele merken zijn in overleg ook te bestellen en te kopen.

Vooraf een afspraak maken voorkomt eventueel wachten.

Een persoonlijk contact staat hier hoog in het vaandel.

Scroll naar boven