skitechniek verbeteren.

Jouw skitechniek verbeteren.

skitechniek verbeteren

Skitechniek verbeteren, kom dan van je basis plateau af.

Heb jij de hoop opgegeven om via skischool lessen jouw skitechniek te verbeteren?

Heb je het gevoel dat je geen vooruitgang in jouw skitechniek meer boekt?

Welkom op het basis plateau!

Bekend fenomeen.

Je bent toch een goede skiër?

skitechniek verbeteren

Je kunt vrij veel pistes af skiën en je vindt het heerlijk om een blauwe of rode piste af te gaan op de cruise-control.

Maar zodra de sneeuw ijzig, hobbelig, onvast, nat of zwaar wordt, begint jouw techniek het te laten afweten?

Verse poeder sneeuw is prima, maar zodra iedereen er al doorheen heeft geskied, wordt het maar een lastig iets en begin je de lol te verliezen?

Maak je geen zorgen, je bent niet de enige!

Zoals zo veel recreatieve skiërs, ben jij op het ´basis plateau´ beland. Dit gebeurt vroeger of later bij vrijwel elke recreatie skiër. En helaas, de meeste skiërs komen er nooit meer van af.

De hoofdrede dat je op dit plateau bent beland, is omdat je, zeer waarschijnlijk, verschillende weken van jouw skivakanties hebt gespendeerd in de standaard skischoollessen.  Op een gegeven moment was er geen vooruitgang meer, geen skitechniek verbeteren en de lol ebde langzaam weg. Dit is niets nieuws, je was immers telkens één onderdeel van de groep.  Je kreeg dezelfde oefeningen en aanwijzingen elke keer weer. Je leerde technische trucjes, maar geen werkelijke techniek.

Geen bewegingen of geen verbetering van de juiste bewegingen, dus niet de skitechniek verbeteren of verfijnen.

ploeg skitechniekIn de meeste gevallen komt dit doordat de, met name jonge, skileraren volgens een standaard systeem of skileerplan werken of moeten werken. Dit systeem of skileerplan hebben zij tijdens hun opleiding geleerd en geeft hun steun en houvast bij het les geven. Maar wanneer ze dan een nieuwe groep krijgen, werken ze via een ´one size fits all´ aanpak. Het zelfde trucje, dezelfde oefening, voor iedereen. Zonder te weten wat het doel van de oefening zou kunnen zijn.

De PMTS opleiding is hierop een uitzondering.

De PMTS gecertificeerde skileraren zijn hierop een uitzondering. Algemeen geldt, dat alleen wanneer je echt een zeer ervaren skileraar krijgt, die eigen inzichten ontwikkeld heeft  om met elke persoon in een groep als individu te werken, is er de mogelijkheid om toch vooruitgang te boeken. Echter, deze leraren zijn schaars, en soms werkt het aantal in de groep dit scenario ook nog behoorlijk tegen. NSkiV: niveau 3 en hoger gecertificeerde leraren kunnen hieraan voldoen. In Oostenrijk hoger als anwarter.

´Als je altijd doet wat je altijd al deed, dan blijf je wat je altijd al was!´

Oorzaak en gevolg.

Als je dat doet dan gebeurd er dat. Dat is wetmatig en geeft zekerheid. Maar je zult wel moeten weten wat, dus welke bewegingen er gemaakt moeten worden. Geen kunstjes of  standjes leren, maar bewegingen leren maken. De fundamentals van de bewegingen zullen steeds centraal moeten staan. (Release;Transfer;Engagement)

ploeg skistand

De rede dat zoveel mensen zo lang vast zitten, en nooit van het basis plateau afkomen, is omdat ze vanwege de mindere lesgeef ervaring gestopt zijn met les nemen.  Maar met hun vrienden zijn gaan skiën. Best gezellig, maar ze doen dat gene wat ze altijd al gedaan hebben. Ze hebben nog steeds wel plezier in het skiën, maar vinden verschillende

soorten sneeuw en pistes moeilijk om te tackelen. Waar in realiteit, als ze weer zouden starten met de juiste soort training, dan zouden ze van het basis plateau afkomen en sterk kunnen verbeteren. Samen met gelijkgestemde skiers, welke allemaal het doel hebben hun skitechniek  en bewegen naar het volgende niveau te brengen, het basis plateau te lijf gaan.

Met deze benadering zul je weer meer plezier hebben in de bergen, ongeacht de sneeuwcondities of de kwaliteit van de piste. Hopen sneeuw en hobbels hoeven niet langer vermeden te worden… Op ijs verlies je niet langer de controle over je ski’s, maar met de correcte techniek kunnen er goede bochten met grip en controle op gemaakt worden. Je ski’s schieten met gemak door los geskiede poedersneeuw, en de zware, natte sneeuw zal niet langer je benen compleet uitputten. Je zult je skitechniek sneller verbeteren dan je denkt. En voordat je het weet, is het basis plateau iets van het verleden.

Van je vrienden moet je het hebben, toch?

Veel mensen denken dat skiën met een een vriend, welke een betere skiër is dan zij zelf, zal helpen. Echter, dit is normaal het scenario wat resulteert in achteruitgang. Jij bent immers continu krampachtig aan het proberen je snellere/betere vriend bij te houden, terwijl je de basisaspecten van de skitechniek vergeet toe te passen. Het resultaat: je skitechniek gaat nog verder achteruit! Je neemt slechte gewoontes aan, welke weer erg moeilijk zijn af te leren. Tenzij je snellere/betere vriend een getrainde, gekwalificeerde PMTS-skileraar is, zal samen skiën je niet helpen om van het basis plateau af te komen.

skitechniek bij skien verbeterenJe hebt iemand nodig die niet alleen een betere skiër is, maar die jou ook kan duwen om je grenzen te overschrijden. Een persoon die jou uit je comfortzone haalt en je op de juiste manier uitdaagt. Een skileraar welke de vaardigheden en ervaring heeft om te kunnen zien wat voor een skiër je bent, welke (basis)fouten er in je techniek zitten. En die, door het geven van specifieke en eenvoudig te begrijpen oefeningen en opdrachten, jouw skitechniek kan verbeteren.

Ook het achter een skileraar skiën is zo funest voor het ontwikkelen van de juiste bewegingen. Wel lekker en gezellig want er hoeft niet nagedacht te worden waar van richting te veranderen. Maar slecht voor het verbeteren van inzicht.

Kom van dat plateau af!

Wanneer wij met mensen aan het werk zijn met het doel om van het basis plateau af te komen, in één van onze lessen  dan zijn de deelnemers altijd verrast dat ze bij basisoefeningen beginnen te wankelen of vallen. Veel mensen skiën jaar in jaar uit in wat wij het ´vertrouwde kringetje´ noemen, in hun comfortzone. Maar de enige manier om van het basis plateau af te komen, is door jezelf uit te dagen, uitgedaagd te worden en uit dat vertrouwde kringetje te breken.

Skitechniek verbeteren tijdens de lessen op de rollerbaan.

Breng jezelf op een hoger plateau verruim je comfortzone verbeter de basis. Dan kan er verder ontwikkeld worden. Zo zal er meer skiplezier ontstaan. Als ik dit of dat doe dan gebeurt er ook dit of dat. Dat wordt wetmatig. Geen verrassingen meer.

Dus, ben jij er klaar voor om van het basisplateau af te komen?!?

Hier leren en trainen we je, hoe je gebruik kunt maken van de 3 wetten van Newton. De zwaarte kracht, de weerstand en het lichaam in beweging zijn zo de elementen.

PMTS skitechniek

Website met veel info.

Scroll naar boven