Skihouding in balans.

Hoe is de skihouding in balans.

Het geheim achter al de andere geheimen van expert skiën is de skihouding in balans.

Wat heb je de laatste tien jaar geleerd?

skihouding in balans

Hoe is je beeld van skiën veranderd?
Geen makkelijke vraag om te beantwoorden, wel een goeie.
Het staan van de skiër is, meer dan iets anders, geloof ik,  de sleutel van expert skiën.
Ik heb geleerd, dat als je kan staan ( en in balans) als een expert, dan kun je beginnen met bewegen als een expert en dat betekent, dat je op de ski’s staat en de ski’s leidt als een expert.
Maar het begint allemaal met de houding. Begin, met hoe je staat. Niets anders is zo belangrijk. Dat was vroeger zo en daaraan is niets veranderd. Het enige wat veranderd is, is het materiaal.

Heeft de expertskiërs de skihouding in balans?

Met het risico het iets te simpel te zeggen; lang en ontspannen – noch stijf lang, noch slap ontspannen, maar zeker niet omlaag gehurkt, niet omlaag of voorover gebogen, niet in de taille gebogen met de heupen (Billen) naar achter uitstekend.
skihoudingDenk aan wat je moeder je zei hoe je recht op moest staan, in een goede houding, ze had gelijk. Ontspannen is net zo bedrieglijk. Omdat als ze voelen, dat ze de balans verliezen, ze de neiging hebben om te strekken. En dat helpt bij het herstellen van de balans niet. Het is een vicieuze cirkel welke leidt naar horten en stotende ski afdalingen, dan naar het gevoel vloeiend de piste af te komen. Ontspannen en balans, dynamische balans, zijn nauw met elkaar verbonden. Want op de ski’s vind je je balans niet door af te zetten. Eigenlijk ben je steeds fijntjes je balans aan het herstellen, als de piste en als de snelheid verandert. Natuurlijk de piste en de snelheid veranderen steeds door het spoor van elke bocht.

In het kort, balans in het skiën is een actief werkwoord.

In het moderne skiën, skiën we met onze voeten maar we balanceren met onze handen. Waar zijn mijn handen? Weg van de heupen, iets gespreid uit elkaar en licht voorwaarts. Maar nooit stijf in een speciale positie.
wordt een betere skierDe handen en stokken zijn naast het lichaam tijdens het skiën, en met eenvoudige, haast onzichtbare bewegingen van de handen wordt steeds de balans gehouden. Je handen zijn net magneten. Beweeg ze zachtjes naar voren en ze trekken je heupen (lichaamszwaarte punt) naar voren. Laat je handen achter je heupen zakken en je zal merken dat je gewicht naar achteren gaat. Op de ski’s beginnen je voeten onder je door te slippen. Dus speel met je handen, vind een eigen positie om je handen te houden, en van uit deze basis positie gebruik je de handen om in balans te blijven, zoals bij koorddansen of een kind dat over een leuning loopt. Ze gebruiken hun handen ( uit elkaar en hoog) om de balans te houden.

Wat hulp.

Wat helpt er nog meer, om een expert houding te krijgen?

Maar wat dacht je van je voeten. Je wilt dat ze makkelijk onder je heupen (lichaamszwaarte punt) zitten, noch voor je noch achter je noch in een onnatuurlijke spreidstand. Als je voeten te ver uit elkaar zijn, kost het veel kracht en inspanning om het gewicht van de ene naar de andere ski te verplaatsen. Kleine eenvoudige bewegingen zijn de orde van de dag. Experts weten dat ze goed staan als ze een druk onder de hele lengte van de voet voelen ( in een bocht is dat natuurlijk meer op de buiten voet) waarbij het gewicht, tijdens de bocht, van de bal van de voet verplaatst wordt naar de hiel.
Je zult je geheel stevig moeten voelen staan, en in staat zijn om het gewicht van de ene op de andere voet te verplaatsen, zo dat je zonder schokken in een goede balans op elke voet kan staan.

Eerst de voeten trainen

Allignment. Zooltjes.

Dit brengt ons naar het meest belangrijke punt van de expert houding, je schoen alignment. De zool van je schoen moet een juiste stabiele basis zijn voor je voet, voor je hele been, voor je gewicht, als je je door bochten beweegt. Voor haast elke skiër is het nodig hiernaar te laten kijken. Een een-uur sessie bij een gespecialiseerde getrainde skischoen-alignment specialist zal meer doen voor je houding en verbetert je skiën dan dat je in drie uur privé les zou kunnen bereiken.  Moderne schoen alignment is niet goedkoop maar is de beste investering die je kunt doen voor je verdere skiën. Als je niet zonder moeite op een voet, een schoen, een ski, kan staan, zal je bij elke bocht moeten knokken.
Staan als een expert is de eerste stap naar skiën als een expert.

Bootfitten

Website met veel info.