PMTS skisystems

Wat is PMTS skisystems?PMTS skisystems

PMTS skisystems, Primary Movement Teaching System, is een innovatieve methode met als basis het leren van “primaire” bewegingen, die een efficiënte skitechniek creëren. Deze techniek maakt gebruik van het superieur draaiende karakter van de nieuw gevormde ski’s. Deze nieuwe ski’s willen draaien. Als we er correct op staan, zullen ze draaien.

Begin van PMTS skisystems.

De PMTS is begin jaren negentig ontwikkeld door Harald Harb. Het was eind jaren 90 dat de nieuw gevormde (carve) ski’s populair werden bij skiërs over de hele wereld. We ervaren nu een renaissance in het skiën door deze gevormde ski’s. Oudere skiërs hebben hun dagen op de piste verlengd dankzij de nieuw gevormde ski’s gecombineerd met deze moderne techniek.

Leren.

De beginnende skiërs kunnen vanaf de eerste dag profiteren van het leren van deze bewegingen.  Aangezien dit een “direct-parallel” methode is, leert de beginnende skiër te stoppen en te draaien met een parallelle manoeuvre genaamd “The Phantom Move”.

Skiërs die zichzelf momenteel identificeren als “half gevorderd” vallen over het algemeen in twee categorieën: 1. autodidact en 2. degenen die van instructeurs hebben geleerd met behulp van een progressie die begon met de ploeg.

De skiërs in beide categorieën gebruiken een “twist and skid” -methode of een “stuur-en-stuur” -methode om te draaien. Zowel de ’twist and skid’- als de’ stem and steer’-bochten gebruiken inefficiënte bewegingen die leiden tot vermoeidheid, gebrek aan snelheidsregeling, onbalans, moeilijkheid in hellingen, hobbels en poeder.

PMTS skisystems bewegingen.

De bewegingen van PMTS kunnen gemakkelijk door de beginnende skiër worden geleerd.  Deze primaire bewegingen kunnen ook  door de gemiddelde skiërs worden geleerd, die uit de tussenliggende sleur willen breken en deskundige skiërs willen worden.

Oude benadering.

Voordat we de PMTS-bewegingen leerden, erkenden velen van ons, die ons als ervaren skiërs beschouwden dat veel van de bewegingen die we onderwezen en gebruikten inefficiënt waren. We erkenden ook dat we vaak ‘vals speelden’ en een afzonderlijke reeks bewegingen gebruikten die prachtig werkten in verschillende omstandigheden.

Nieuwe benadering.

Deze bewegingen laten ons van bocht naar bocht glijden. Door de bewegingen snijden onze skikanten “loopgraven”  sporen in de sneeuw. Deze bewegingen laten ons dit allemaal doen met heel weinig spierkracht. Later ontdekten we dat dit dezelfde bewegingen waren die door Harald Harb werden geïdentificeerd als “Primaire bewegingen” waarop hij zijn PMTS-methode ontwikkelde.

Expert skier.

Expert skiërs die de berg afdalen, zijn degenen die je opmerkt en tegen jezelf zegt: “Ik wil skiën zoals hij (of zij)!”. Nou, je KAN skiën als de expert.

De PMTS-methode is het geheim. Het is de meest directe weg om een ​​ervaren skiër te worden. Persoonlijk wil ik Harald Harb bedanken voor het identificeren van deze bewegingen, het vast te leggen in een leersysteem om zo het deskundig skiën voor iedereen toegankelijk maken! Ik heb deze website ontworpen als een hulpmiddel om de efficiënte bewegingen van PMTS te leren. De student kan deze website gebruiken als hulpmiddel om  zichzelf het skien te leren of als aanvulling op de websites van Harald Harb en voor lessen van een PMTS-instructeur.

Als PMTS-instructeur en student van efficiënte skibewegingen heb ik jaren clinics bijgewoond die  Harald Harb en PMTS-instructeurs runden. 

De website van Harald Harb is http://harbskisystems.com/

Veel achtergond info. is hier te vinden. Skiersynergy.

Harald heeft ook een informatief YouTube-kanaal op https://www.youtube.com/channel/UCcMg1LpFDWeZJf6pi5kEBMQ

PMTS skisystems direct parallelskien

PMTS is de skimethode waar direct parallelskiën wordt geleerd en getraind. Zo is skiën net een reis.

De pmts skireis.
Skiën is een leuke maar zeer lastige bezigheid. In het skiën zijn alle elementen van verschillende sporten verenigd.

Vergelijk het maar eens met schaatsen.

Bij het schaatsen hebben we hardrijden, of te wel wie gaat het snelst. Lange baan, shorttrack, buitenbanen, binnenbanen, , enz.
Kunstrijden, is zo mooi mogelijk een figuur(beweging) uitvoeren. Deze beweging is zeer nauwkeurig omschreven. Rondrijden.
IJshockey is weer een totaal ander spel op de schaatsen en op ijs.
Wat hebben al deze elementen van het schaatsen gemeen? Juist je staat op schaatsen er zal dus eerst op schaatsen gestaan moeten worden.

Nu bij direct parallelskiën is dit ook het geval, er zal eerst op ski’s gestaan moeten worden en met de ski’s gewerkt moeten worden.

Veel elementen van het schaatsen komen terug in het skiën. Snelheid (hardrijden), elegantie (kunstrijden), anticiperen (ijshockey) dit kunnen allemaal motieven zijn om te gaan skiën.
Hierop zal de skileraar moeten anticiperen.

Snelheid:

Zo snel mogelijk een parcours afleggen. Heeft niets met elegantie te maken. Soms zelfs het tegendeel.
Een goede speler hoeft nog geen goede trainer te zijn is een bekende uitspraak binnen het voetballen. Kan ook opgaan binnen het skiën. Echter bij het skiën moet er aan een snelheidstest worden voldaan om het hoogste diploma te krijgen.

Elegantie.

Demo/plaatje skiën. Niet snel maar mooi, synchroon.

Anticiperen.

Anticiperen is reageren op de situatie, sneeuw, ondergrond (ijs of zacht, vlak of hobbels, steil of vlak), omgeving (bomen, mensen, hindernissen, smal breed).
Hier zit een beetje van alles in.
De meeste recreatieskiërs willen een beetje van alles met het verleggen van wat accenten.
Maar er zal wel met het materiaal, de ski’s omgegaan moeten kunnen worden.
Schaatsen in welke vorm dan ook is begonnen met op de schaatsen op het ijs te kunnen bewegen. Daarna wordt er een keuze gemaakt. Dan worden de juiste schaatsen gekocht, welke voor dat onderdeel geschikt zijn (kunst-, hardrijden-, hockey-schaatsen)

Hoe bij PMTS skisystems?

Bij het PMTS skiën is het eigenlijk ook zo. Er kan pas een keuze van soort ski’s gemaakt worden als er basisvaardigheden aanwezig zijn. Want net zoals bij het schaatsen zijn het de ski’s die bepalen en die het moeten doen.
Bij het skiën ligt dit echter heel dicht bij elkaar en is het beheersen van een juiste basisvaardigheden zeer belangrijk, om zich verder te bekwamen binnen de verschillende onderdelen. Dan wordt het skiën een ontdekkingsreis waarbij steeds weer nieuwe landen of continenten worden aangedaan.
In Nederland kunnen deze basisvaardigheden bij Portes Du Ski te Ridderkerk eigengemaakt worden. Daar volgen ze dit systems wat een garantie is dat de basisvaardigheden goed geleerd worden en dat er zonder problemen met deze reis begonnen kan worden.
pmts direct parallelskien

Goede skireis.

Pmts skisystems skireis.

Bij de pmts-direct parallel skiën skisystems, wordt gebruik gemaakt van de externe krachten zoals de zwaarte kracht, wrijving en druk tegen de ski’s. Dit zorgt er voor dat de skireis een ontspannen reis kan zijn. Zodat er genoten kan worden van het glijden en dat het niet vechten tegen de elementen wordt. Dan is elke afdaling een skireis waar met plezier naar omgekeken wordt.

Wat is het niet heerlijk om tijdens de periode in de sneeuw te genieten van elke afdaling. 

PMTS fundamentals.

De fundamentals bij de PMTS benadering zijn er 3. Deze 3 komen steeds weer terug.

Release (vlak leggen van de ski) Transfer (gewicht verplaatsen, van het ene op het andere been staan) en Engagement (de ski’s weer op de kanten zetten om druk te krijgen op de ski’s). Daarnaast zijn er nog tal van bewegingen te maken. Maar deze worden bepaald door externe factoren.

Portes Du Ski is de enige skibaan in Ned. waar vanuit deze principes skiles wordt gegeven.

Parallelskiën

Bootfitten.