PMTS skisystems

Wat is PMTS skisystems?PMTS skisystems

PMTS skisystems, Primary Movement Teaching System, is een innovatieve methode met als basis het leren van “primaire” bewegingen, die een efficiënte skitechniek creëren. Deze techniek maakt gebruik van het superieur draaiende karakter van de nieuw gevormde ski’s. Deze nieuwe ski’s willen draaien. Als we er correct op staan, zullen ze draaien.

Begin van PMTS skisystems.

De PMTS is begin jaren negentig ontwikkeld door Harald Harb. Het was eind jaren 90 dat de nieuw gevormde (carve) ski’s populair werden bij skiërs over de hele wereld. We ervaren nu een renaissance in het skiën door deze gevormde ski’s. Oudere skiërs hebben hun dagen op de piste verlengd dankzij de nieuw gevormde ski’s gecombineerd met deze moderne techniek.

Leren.

De beginnende skiërs kunnen vanaf de eerste dag profiteren van het leren van deze bewegingen.  Aangezien dit een “direct-parallel” methode is, leert de beginnende skiër te stoppen en te draaien met een parallelle manoeuvre genaamd “The Phantom Move”.

Skiërs die zichzelf momenteel identificeren als “half gevorderd” vallen over het algemeen in twee categorieën: 1. autodidact en 2. degenen die van instructeurs hebben geleerd met behulp van een progressie die begon met de ploeg.

De skiërs in beide categorieën gebruiken een “twist and skid” -methode of een “stuur-en-stuur” -methode om te draaien. Zowel de ’twist and skid’- als de’ stem and steer’-bochten gebruiken inefficiënte bewegingen die leiden tot vermoeidheid, gebrek aan snelheidsregeling, onbalans, moeilijkheid in hellingen, hobbels en poeder.

PMTS skisystems bewegingen.

De bewegingen van PMTS kunnen gemakkelijk door de beginnende skiër worden geleerd.  Deze primaire bewegingen kunnen ook  door de gemiddelde skiërs worden geleerd, die uit de tussenliggende sleur willen breken en deskundige skiërs willen worden.

Oude benadering.

Voordat we de PMTS-bewegingen leerden, erkenden velen van ons, die ons als ervaren skiërs beschouwden dat veel van de bewegingen die we onderwezen en gebruikten inefficiënt waren. We erkenden ook dat we vaak ‘vals speelden’ en een afzonderlijke reeks bewegingen gebruikten die prachtig werkten in verschillende omstandigheden.

Nieuwe benadering.

Deze bewegingen laten ons van bocht naar bocht glijden. Door de bewegingen snijden onze skikanten “loopgraven”  sporen in de sneeuw. Deze bewegingen laten ons dit allemaal doen met heel weinig spierkracht. Later ontdekten we dat dit dezelfde bewegingen waren die door Harald Harb werden geïdentificeerd als “Primaire bewegingen” waarop hij zijn PMTS-methode ontwikkelde.

Expert skier.

Expert skiërs die de berg afdalen, zijn degenen die je opmerkt en tegen jezelf zegt: “Ik wil skiën zoals hij (of zij)!”. Nou, je KAN skiën als de expert.

De PMTS-methode is het geheim. Het is de meest directe weg om een ​​ervaren skiër te worden. Persoonlijk wil ik Harald Harb bedanken voor het identificeren van deze bewegingen, het vast te leggen in een leersysteem om zo het deskundig skiën voor iedereen toegankelijk maken! Ik heb deze website ontworpen als een hulpmiddel om de efficiënte bewegingen van PMTS te leren. De student kan deze website gebruiken als hulpmiddel om  zichzelf het skien te leren of als aanvulling op de websites van Harald Harb en voor lessen van een PMTS-instructeur.

Als PMTS-instructeur en student van efficiënte skibewegingen heb ik jaren clinics bijgewoond die  Harald Harb en PMTS-instructeurs runden. 

De website van Harald Harb is http://harbskisystems.com/

Veel achtergond info. is hier te vinden. Skiersynergy.

Harald heeft ook een informatief YouTube-kanaal op https://www.youtube.com/channel/UCcMg1LpFDWeZJf6pi5kEBMQ

PMTS skisystems direct parallelskien

PMTS is de skimethode waar direct parallelskiën wordt geleerd en getraind. Zo is skiën net een reis.

De pmts skireis.
Skiën is een leuke maar zeer lastige bezigheid. In het skiën zijn alle elementen van verschillende sporten verenigd.

Vergelijk het maar eens met schaatsen.

Bij het schaatsen hebben we hardrijden, of te wel wie gaat het snelst. Lange baan, shorttrack, buitenbanen, binnenbanen, , enz.
Kunstrijden, is zo mooi mogelijk een figuur(beweging) uitvoeren. Deze beweging is zeer nauwkeurig omschreven. Rondrijden.
IJshockey is weer een totaal ander spel op de schaatsen en op ijs.
Wat hebben al deze elementen van het schaatsen gemeen? Juist je staat op schaatsen er zal dus eerst op schaatsen gestaan moeten worden.

Nu bij direct parallelskiën is dit ook het geval, er zal eerst op ski’s gestaan moeten worden en met de ski’s gewerkt moeten worden.

Veel elementen van het schaatsen komen terug in het skiën. Snelheid (hardrijden), elegantie (kunstrijden), anticiperen (ijshockey) dit kunnen allemaal motieven zijn om te gaan skiën.
Hierop zal de skileraar moeten anticiperen.

Snelheid:

Zo snel mogelijk een parcours afleggen. Heeft niets met elegantie te maken. Soms zelfs het tegendeel.
Een goede speler hoeft nog geen goede trainer te zijn is een bekende uitspraak binnen het voetballen. Kan ook opgaan binnen het skiën. Echter bij het skiën moet er aan een snelheidstest worden voldaan om het hoogste diploma te krijgen.

Elegantie.

Demo/plaatje skiën. Niet snel maar mooi, synchroon.

Anticiperen.

Anticiperen is reageren op de situatie, sneeuw, ondergrond (ijs of zacht, vlak of hobbels, steil of vlak), omgeving (bomen, mensen, hindernissen, smal breed).
Hier zit een beetje van alles in.
De meeste recreatieskiërs willen een beetje van alles met het verleggen van wat accenten.
Maar er zal wel met het materiaal, de ski’s omgegaan moeten kunnen worden.
Schaatsen in welke vorm dan ook is begonnen met op de schaatsen op het ijs te kunnen bewegen. Daarna wordt er een keuze gemaakt. Dan worden de juiste schaatsen gekocht, welke voor dat onderdeel geschikt zijn (kunst-, hardrijden-, hockey-schaatsen)

Hoe bij PMTS skisystems?

Bij het PMTS skiën is het eigenlijk ook zo. Er kan pas een keuze van soort ski’s gemaakt worden als er basisvaardigheden aanwezig zijn. Want net zoals bij het schaatsen zijn het de ski’s die bepalen en die het moeten doen.
Bij het skiën ligt dit echter heel dicht bij elkaar en is het beheersen van een juiste basisvaardigheden zeer belangrijk, om zich verder te bekwamen binnen de verschillende onderdelen. Dan wordt het skiën een ontdekkingsreis waarbij steeds weer nieuwe landen of continenten worden aangedaan.
In Nederland kunnen deze basisvaardigheden bij Portes Du Ski te Ridderkerk eigengemaakt worden. Daar volgen ze dit systems wat een garantie is dat de basisvaardigheden goed geleerd worden en dat er zonder problemen met deze reis begonnen kan worden.

Goede skireis.

Pmts skisystems skireis.

Bij de pmts-direct parallel skiën skisystems, wordt gebruik gemaakt van de externe krachten zoals de zwaarte kracht, wrijving en druk tegen de ski’s. Dit zorgt er voor dat de skireis een ontspannen reis kan zijn. Zodat er genoten kan worden van het glijden en dat het niet vechten tegen de elementen wordt. Dan is elke afdaling een skireis waar met plezier naar omgekeken wordt.

Wat is het niet heerlijk om tijdens de periode in de sneeuw te genieten van elke afdaling. 

PMTS fundamentals.

De fundamentals bij de PMTS benadering zijn er 3. Deze 3 komen steeds weer terug.

Release (vlak leggen van de ski) Transfer (gewicht verplaatsen, van het ene op het andere been staan) en Engagement (de ski’s weer op de kanten zetten om druk te krijgen op de ski’s). Daarnaast zijn er nog tal van bewegingen te maken. Maar deze worden bepaald door externe factoren.

Portes Du Ski is de enige skibaan in Ned. waar vanuit deze principes skiles wordt gegeven.

Doodlopende skibewegingen die beginners niet begrijpen, moeten allemaal worden afgeleerd!

Dit is een van de beste vragen die ik ooit heb gehad over skitechniek. Een skitechniek van A tot Z ontwikkelen die laag op laag bewegingen opbouwt, die leerlingen in balans houdt, is niet eenvoudig. En het kan lang duren.

Door studenten in evenwicht te houden, verwijs ik naar dynamisch bewegend evenwicht, niet naar ‘stabiliteit op twee voeten’. Stabiliteit zal je niet goed van pas komen tijdens het skiën, het maakt je kwetsbaar, statisch en stijf.

“PMTS” is een nieuw en ander ski-leersysteem. Het is precies wat er aan het skiën ontbrak, een systeem dat gericht is op dynamisch evenwicht. In principe zou elk ontwikkelingsprogramma in de sport gebaseerd moeten zijn op degelijke biomechanische principes. In dagelijkse termen betekent dit het gebruiken en matchen van lichaamsbewegingen met apparatuur om het einddoel van prestaties en sensaties die plezierig zijn te maximaliseren.

Bij skiracen gaat het bijvoorbeeld om prestaties, snelheid en efficiëntie. Recreatief skiën gaat over controle, efficiëntie en plezier. Oorspronkelijk was de Arlberg-techniek van Hannas Schneider ontwikkeld met het beste begrip dat ze hadden met zeer weinig hefboomwerking (vanwege lage, zachte, leren schoenen) die probeerden lange, zware planken in grote bochten te bewegen. Dat waren de biomechanica van die tijd, wat inhield dat je grote bewegingen van het bovenlichaam met rotatie moest gebruiken om de ski’s te draaien. Naarmate het skiën zich ontwikkelde, evolueerden de skilanden de technieken hand in hand met de ontwikkeling van de uitrusting en daarom werden de skibewegingen kleiner en waren er minder unibody-bewegingen (rotatie) nodig. Dit betekent dat het lichaam meer gescheiden was in delen die verschillende soorten bewegingen uitvoerden. Tegen de jaren zeventig was het meeste van wat de nationale systemen begrepen over ski-onderwijs, vaardigheden en beweging op ski’s aanwezig. Voor de beginnende skiër betekende dit basaal bergop lopen, sneeuwploegen en sneeuwploegen draaien.De basisleersystemen en -patronen voor alle skilanden waren aanwezig. Afgezien van Walter Foeger’s Natur Technique (Jay Peak, Vt.), PMTS Direct Parallel en GLM waren en zijn alle systemen die in de wereld werden onderwezen, hetzelfde. Als je alle mooie woorden, definities en terminologie schrapt en gewoon de biomechanica ontleedt, al het skionderwijs door nationale systemen; zijn hetzelfde. Als je skiërs begint met een wig, (sneeuwploeg) ploeg draai en Christie en de bewegingen die daarbij horen, is er geen verschil in hoe het lichaam wordt gebruikt van het ene land of systeem naar het andere. Sommige landen leggen meer nadruk op de ene benadering dan op de andere, maar alleen op de hogere vaardigheidsniveaus. Een voorbeeld zou zijn dat het ene land meer nadruk zou leggen op het opbouwen van kanten- of kantel mogelijkheden, terwijl een ander land meer zou focussen op een vlakke ski met meer stuur- en draaibewegingen. De PSIA gebruikt meer besturing en slippen, en de Oostenrijkers zijn meer gericht op het afkanten en onder druk zetten van de buitenski. De biomechanica en de belastingen die door deze bewegingen en posities worden gegenereerd, zijn weer hetzelfde in alle landen. Aangezien GLM en de “Natur-techniek” niet lang worden onderwezen, blijft alleen PMTS Direct Parallel over als het enige complete systeem van begin tot expert dat een geheel andere reeks bewegingen gebruikt dan deze traditionele nationale systemen gebruiken.

Hoe is PMTS anders?”Direct Parallel” betekent precies dat, geen wedge, geen ploegbocht of ploeg  christie. Parallel vanaf het begin.

Welke andere verschillen vallen op bij PMTS?

PMTS begon en was een pionier in de benadering van skiën waarbij draaien wordt ontwikkeld op basis van bewegingen met de binnenste helft van het lichaam in een skiboog. De belangrijkste focus van de traditionele instructie ligt op het sturen en drukken op de buitenski en het draaien met de buitenski. PMTS gebruikt de bewegingen van de binnenste voet en enkel om de ski op een randhoek te kantelen. PMTS maakt geen gebruik van draaien of sturen om bochten te maken. Dit resulteert vanaf het begin in veel verder ontwikkelde vaardigheden, en deze vaardigheden hoeven nooit afgeleerd te worden, ze zijn in ieder geval gebouwd en verfijnd, terwijl je bij traditioneel onderwijs alles wat je hebt geleerd moet weggooien (afleren) wanneer het tijd is. parallel te worden. Op dat moment ben je nog een rake-beginner, mogelijk een intermediate en dan begin je opnieuw om jezelf te ontdoen van deze posities waar je zo hard voor hebt gewerkt.Kijk maar naar de ploegpositie die gedurende vele weken of maanden wordt aangeleerd en gebruikt en in de skiër is verankerd; gewoon om later te worden weggegooid. Sommige skiërs kunnen zich nooit van deze doodlopende bewegingen ontdoen. We hebben veel video’s, boeken en artikelen over hoe PMTS wordt gebruikt en toegepast. De enige overeenkomst tussen PMTS en traditionele instructie is dat ze beide op sneeuw worden gedaan in skischoenen en op ski’s. De resultaten van het lesgeven in PMTS Direct Parallel zijn verbluffend. In Portes Du Ski in Ridderkerk gebruikt de skischool uitsluitend PMTS. Alle instructeurs zijn geaccrediteerd en getraind met PMTS en dat is alles wat ze geven. Ik ben getuige geweest van 4-jarige kinderen die op de eerste dag parallel skiën, zonder te weten wat een ploeg of ploegbocht is. De kinderen in traditionele programma’s dragen de ploeg jarenlang zonder iets anders te vertrouwen. Ik sluit af met een pragmatisch statement, niet over skiën, maar over leren en de motivatie van leerlingen. Traditionele instructie zal je niet vertellen dat je drie belangrijke stappen zult leren die niets te maken hebben met eruitzien als een skiër. Ze zullen je niet vertellen dat je moeite zult hebben om af te leren en opnieuw te leren om zelfs een enigszins parallelle skiër van een laag niveau te worden. Vergelijk dat eens met de PMTS-aanpak, waarbij je vanaf het begin “Expert” bewegingen laat zien en realiseert die je nooit meer hoeft af te leren.

Kennis is macht, kennis delen is kracht. Daarom staan wij daarvoor open. Als er belangstelling voor is om onze kennis te delen, neem dan contact op zowel individueel als in groepsverband. Tel. 0180490260.
 
 

Parallelskiën

Bootfitten.